Er Ellos bæredygtigt?

Er Ellos bæredygtigt? Denne artikel er et udpluk af en blog omkring bæredygtigt tøj –se den på Amino ved at klikke her.
Jeg skriver flg. vedrørende Ellos.

2016:

…www.ellos.dk skal desuden have 1/2 point for at nævne, at de bidrager til Røde Kors’ arbejde, hvilket er vist sammen med et utydeligt logo, vistnok med en ræv på, og et andet med et “e” på.

2022:

Også Ellos har hørt mine bønner, dog først i 2020. Se her på https://www.ellos.dk/sustainability: “I 2020 publicerede vi to forskellige tjeklister. Den ene handlede om social bæredygtighed og den anden om økologisk bæredygtighed.” Bladrer man lidt ned, står det klart og tydeligt: “Haastattelimme Ellos Creative Director Anna Westlundia sekä Ellos Homen ja Ellos Fashionin designchefejä. Katso videot ja saa lisätietoja tarkistuslistoistamme sekä niihin liittyvästä työstä!”. Ros for -tilsyneladende- at have lavet tjeklister til opnåelse af de højere mål, men dygtigheden voksede så ikke ind i himlen. Et tryk på nederste tekst med “checkliste” gav dette link: https://www.ellos.dk/story/sustainability-oursustainabilitywork-checklists?intcmp=2138_sustainability_cat_checklists, som var -hmm, dødt. Næh, ved nærmere eftersyn stod der faktisk en masse! Det virkede bare umiddelbart næsten lisså rodet som mine egne hjemmesider. Gode afsnit om “kjemikalier” og “Djurhållning”.

Ellos skriver faktisk ganske flot om certificeringer, https://www.ellos.dk/story/sustainability-oursustainabilitywork-certifications, bæredygtige materialer, https://www.ellos.dk/story/sustainability-oursustainabilitywork-sustainiblematerials, socialt ansvar, https://www.ellos.dk/story/sustainability-production-socialworkconditions og flere endnu. Det er gennemgående rigtig godt, at Ellos har fokus på det, men det fremstår ikke så tydelig, hvordan det så går i virkeligheden. Hvor mange eller hvilke produkter opfylder hvad? Den sidstnævnte side vedrørende “Socialt ansvar” er også eminent: “.. vi (har) etableret et adfærdskodeks baseret på standarden Initiative Clause Social, ICS,… “. Og herefter: “Alle nye leverandører skal underskrive dette etiske kodeks..”. Et lidt højere ambitionsniveau ville også have været at kræve dette af de eksisterende også – eventuelt blot med en udfasning.

Alt i alt rigtig mange flotte ord, tjeklister og hensigtserklæringer (mange points for dette), men sommetider er kun en lille smule konkret (ingen points for dette). Hvor langt er de enkelte brands? Kunne vi få mærkning på enten hele brands eller endda pr. produkt? Afsluttende vil jeg dog sige, at der er rigtig gode takter, men allervigtigst i mine øjne: Der er egentlige politikker med ret stramme krav, som også bliver efterkontrolleret. Mange points for disse kontroller!!

Ellos er kommet godt efter det! Og jeg fik da kendskab til et par nye forbrugermærker og -certifikater som f.eks. “Initiative Clause Social, ICS, som omfatter børnearbejde mv”, mit egentlig ærinde på denne blog og svaret på spørgsmålet “Er Ellos bæredygtigt?”.